Světový týden kojení

První týden v srpnu (1. -. 7. srpna) si jako každý rok (již více než 20 let) připomínáme Světový týden kojení. Téma pro Světový týden kojení určuje WABA (Světová aliance pro kojení). Letošní téma je Kojení pro zdravější planetu

Jak může kojení pomoci se zdravější planetou? Způsobů je určitě hodně. Jeden z nich je, že kojením netvoříme žádný odpad. Mateřské mléko není balené do žádných jednorázových krabic, kterých by se během prvních let dítěte spotřebovala spousta. Mateřské mléko se také tvoří přirozeně a není během jeho tvorby zanechána žádná stopa. Nemusí se také nikam převážet, ohřívat se a i díky tomu planetu výrazně šetří. Mateřské mléko (kojení) je tedy ekologické a jak zjistíte během čtení dalších slov, je také ekonomické. Jako další plus a pomoc vidím také v tom, že mateřské mléko nic nestojí. Tvoří se během kontaktu s dítětem, je zadarmo a je ho tolik, kolik děťátko potřebuje. Díky tomu má příznivý vliv na celou naši planetu. 

Věřím tomu, že už určitě víte, že kojení není jen o jídle a pití miminka. Kojení by se dalo nazvat také jako tekutá láska. Po narození má dítě 3 základní potřeby: teplo, potravu a pocit bezpečí, díky kojení jsou naplněny všechny 3 potřeby najednou. Výhod je ale samozřejmě mnohem více a to jak pro dítě, tak ženu. Mateřské mléko je pro dítě nejvhodnější potravou, je snadno stravitelné a obsahuje ideální složení živin. Složení mateřského mléka se mění podle aktuálních potřeb dítěte, jedná se tedy o zázračnou tekutinu, která se přizpůsobuje každému dítěti. Pomocí mateřského mléka se dítěti dostávají také potřebné protilátky, pokud žena onemocní. Je vhodné proto v kojení pokračovat a Vaše dítě bude před nemocí chráněné. Kojení nejen snižuje riziko získání infekce, ale zmírňuje také jejich průběh. 

O více pozitivech a přínosech kojení pro matku a dítě se dozvíte v samostatném článku 5+4 výhod kojení

Víte také, že světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje výlučné kojení (tedy bez příkrmů, vody, čajů,…) do ukončeného 6 měsíce? Dále by mateřské mléko mělo do 1 roku tvořit základ výživy dítěte. Kojení doporučuje do 2 let a déle, podle individuálních potřeb matky a dítěte. V tomto období už je kojení doplňkem pestré stravy dítěte.qw

Komentáře: 2

  1. Článek je velmi zajímavý,ani jsem nevěděl,že existuje i mezinárodní den kojení.Určitě souhlasím,že kojení je přirozené,a že je mnohem lepší,než umělé náhražky.Navíc jak píše slečna Hošková,i z ekologického hlediska,je přírodní kojení mnohem lepší,a nic nestojí.I druhý článek,je zajímavý,a doporučuji si ho též přečíst.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *