Šicí bylinky

šicí bylinky

     Tuto směs vymyslela porodní bába Marisa Alcalá z Kanárských ostrovů. Díky tomu, že jezdí vzdělávat porodní asistentky a duly i k nám do České republiky, máme tu čest, že nás s touto směsí bylinek seznámila. Můžou tak jejich hojivou sílu využívat i ženy u nás. Marisa často jezdí k porodům, kde není příliš dostupná zdravotní péče a ona sama porodní poranění nezašívá. Přemýšlela ale jak jinak ženám s případným porodním poraněním pomoci a vymyslela tuhle skvělou kombinaci bylin.

     Šicí bylinky se skládají z listů jitrocele, rozmarýny a kořene kostivalu. Ke směsi těchto bylinek se následně přidává zelený jíl. Tato směs pomáhá zacelovat rány, vystavovat novou tkáň a předcházet zánětům

Jitrocel – dříve se nazýval králem cest a jeho léčivé účinky využívali už naši dávní předkové. Velké oblibě se těšil také za válek, kdy si jej vojáci rozmačkaný přikládali na rány, aby se hojily rychleji. To že tedy pomáhá na řezné i tržné rány je jasné. Jitrocel má protizánětlivé a antibiotické účinky. Pomáhá nám tedy v zastavení krvácení, zacelení rány a také zvláčňuje tkáň.

Rozmarýna – ve směsi šicích bylinek využíváme její dezinfekční účinky. Podporuje prokrvení a stavbu cév.

Kořen kostivalu – má hojivé účinky, pomáhá uzavírat tkáně a také velmi dobře vystavuje novou tkáň, díky čemuž samotný proces hojení urychluje.

Zelený jíl – absorbuje vlhkost z rány a má detoxikační účinky, což opět pomáhá k podpoře zacelení rány.

     Z těchto třech bylinek se namele velmi jemná směs, která se ještě několikrát přeseje, aby z ní vznikl opravdu jemný prášek podobný pudru. Bylinky jsou ve směsi v poměru 1:1:1.

Jak se šicí bylinky používají?

     Na vložku si nasypte v tenké vrstvě zelený jíl (zhruba 10 cm dlouhý pruh) a na to stejně dlouhou tenkou vrstvu šicích bylinek.

     Ideální je si takto nachystat několik vložek dopředu a naskládat si je na sebe do krabičky. Při každé návštěvě toalety si berte čistou předchystanou vložku. Tím, že si je nachystáte Vy, partner nebo poporodní dula dopředu, nebudete se potom na toaletě zbytečně zdržovat chystáním každé vložky zvlášť.

PS: občas se můžete setkat s tím, že se doporučuje zelený jíl smíchat s troškou vody, aby vznikla kašička. Tohle asi vzniklo proto, že když je směs suchá, může z Vás trošku odpadat. Ale když jíl namočíte, ztratí svou důležitou schopnost vsakovat vlhkost z rány. A právě to my chceme, proto jíl nenamáčejte a používejte opravdu v suché formě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *